fbpx

Kas omatehtud mask kaitseb koroonaviiruse eest?

Ühiskonnas on praegu omajagu poleemikat tekitanud küsimus, kas omatehtud mask (või näiteks salli näo ees kandmine) kaitseb koroonaviiruse eest või mitte. Sotsiaalmeedia käsitöögruppides müüakse nii väidetavalt maskideks sobilikku kangast kui ka juba valmisõmmeldud maske. Ka mina lisasin ühele Helg tootele – turvahällikattele kirjelduse, et seda on hea kasutada viiruste perioodil. Idee oli selles, et kui tead, et pead lapsega minema kohta, kus on teisi inimesi (arsti juurde, poodi), siis saad lapsele katte ette tõmmata, et keegi talle otseselt peale köhida ei saaks.

beebi universaalne turvahälli kate, mida saab kasuytada aka beebitekina ja imetamiseks

Pärast seda hakkasin aga uurima, et kuivõrd asjakohane on sellist informatsiooni anda.

 

Ametlik seisukoht

Jõudsin Terviseameti ametliku seisukohani, et isetehtud maskid ei kaitse piisknakkuste, sh koroona eest. Seda seetõttu, et kootud materjalil (sinna hulka kuulub näiteks puuvill) on väga suured kiudude vahed ning see ei paku viiruste eest kaitset. Maski mõte on selles, et viirus ei pääseks läbi. COVID 19 viirus on 120 nm (nanomeetrit), see on 0,00012 mm. Võrdluseks juukse keskmine läbimõõt on 0,045 kuni 0,11 mm.

Isegi tavalised meditsiinilised maskid ei kaitse piisavalt, kuigi on valmistatud mittekootud materjalidest. Sedatüüpi maski soovitab Terviseamet kanda nakatanud inimestel vältimaks köhimisest tekkinud piiskade laialdast levimist. Muidugi võib see mask mõningal määral kaitsta ka avalikes kohtade otseste mikroosakeste eest või takistada enda näo katsumist. COVID 19 eest meditsiinilised maskid täielikku kaitset ei paku.

Muud allikad

Uurisin natuke ka muid allikaid, ja leidsin ka mitmeid artikleid, mis siiski isetehtud maskide kasuks räägivad. Nimelt arvab biokeemik Peep Palumaa vastupidiselt ametlikule seisukohale, et kaitsemaski kandmisest on kindlasti abi – isegi kui see on meisterdatud ise marlist või vetsupaberist.

Samuti leidsin mitmeid pooltargumente välissaitidelt, näiteks sellelt siit. Selle korporatsiooni meeskond (kuhu väidetavalt kuuluvad nii doktori- kui magistrikraadiga teadlased) katsetasid kodus tehtud maske ning jõudsid järeldusele, et jah, muidugi ei ole need nii efektiivsed kui päris maskid, kuid osa saastest püüavad nad kinni küll. Isegi nii hästi, et kui meditsiinilne mask, millest enne oli juttu, püüab kinni umbes 80%, siis väidetavalt puuvillariidest tehtud mask püüab kinni 50%. Uskuda või mitte, see on juba igaühe iseasi, aga tundub, et parem on ikkagi tõmmata hädapärast ka sall nina ette, või kate beebi turvahällile. Parem ikka kui mitte midagi😊

Olge hoitud!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

SULGE
Add to cart