fbpx

Lasteaiaks vajalikud asjad

Lasteaiaks vajalikud asjad

Sügis hiilib tasahilju lähemale ja niisamuti lasteaia aeg. Minu kolmene läheb nüüd suurde lasteaeda ja hakkasin ka ise asju selleks puhuks valmis panema. Mulle meenus, et esimese lapsega lasteaeda mineku ajal oli ikka tükk tegemist, et välja nuputada, mida kõike seal vaja võib minna ja seetõttu otsustasin teha taas nimekirja vajalikest asjadest.

Kõigepealt võik alustada sellest, et lapsel on oma kott, millega ta lasteaias käib. Koti pakkimine võiks toimuda koos lapsega. Nii õpib laps, kuidas oma asju kokku panna, samuti teab ta siis ka ette, mis tal kaasas on. 

Soovitavalt on eelnevalt välja tõsta mõned asjad, mille vahel laps saab valida. Nii väldite ebamõistlike ja ebapraktiliste asjade sattumist lasteaia kotti. Samuti saab siis juurde seletada, et on olemas näiteks kodu riided, lasteaia riided ja peo riided ja neid kantakse erinevates kohtades.

Lasteaia riided võiksid olla puhtad, ilma suuremate plekkideta ning terved. Kui raha napib, siis maksab vaadata ka taaskasutuspoodidesse, kus on võimalik leida hea hinnaga riideid.

Lasteaias saab laps oma kapi, kuhu saab nädala alguses tuua puhtad riided. Igal õhtul ei ole vaja kõiki riideid koju tagasi tuua. Lastaias võiks kaasa võiks võtta määrdunud riided ning asjad, mida lapselt võib kodus vaja olla (näiteks sõimerühmas kaisukas jms). Nädala lõpus võib kaasa võtta need riided, mis nädala jooksul on lasteaias kasutust leidnud ja need läbi pesta.

Lasteaia riietus toas (vaata kogu meie lasteaia tootevalikut siit!)

Laias laastus võib asjad jagada selle järgi, kas neid kasutatakse toas või väljas. Arvestama peab, et lasteaedades on reeglina eraldi toa- ja õueriided isegi soojal ajal. See tähendab, et hommikul tulles pannakse lasteaias selga toa riided, mis õue minnes vahetatakse taas ära.

Toariietest võiks poisil olemas olla paar paari t-särke ja lühikesi pükse kui ruumid on soojad ning paar paari pikemaid pluuse ja pükse kui ruumid on jahedamad.

Tüdrukule võiks t-särkide/pluuside kõrval olla ka mõni lihtsam tuunika või kleit ning mõni paar retuuse. Sõimerühmas kantakse mõnikord ka veel bodysid, kuid arvan, et see on õpetajatele üsna keerukas, kui peavad koguaeg neid trukke avama ja kinnitama.

Kindlasti peaks lapsel olema kaasas paar-kolm paari aluspükse ning sokke. Omast kogemusest tean, et vähemalt sõimerühmas võivad riided määrduda isegi rohkem kui kord päevas. Eriti kui alles õpitakse potil käimist. Seega ei teeks paha, kui kapis oleks alati väike varu.

Oluline on see, et neid riideid oleks lihtne selga panna ja need oleks praktilised. Loomulikult aitavad sõimerühmades lapsi ka õpetajad, kuid mida lihtsam on riietus, seda kiiremini õpib ka sinu laps ennast ise riietama.

Kindasti peab lasteaias olema eraldi magamisriiete komplekt. Sõimerühmas on mõlemad minu lapsed maganud küll tavalise õhema t-särgiga, kuid suuremas lasteaias oli vanemal lapsel täiesti eraldi magamiskomplekt ning pakin selle nüüd kaasa ka väiksemale lapsele. Selle ma toon reedeti koju ja pesen läbi ning panen esmaspäeval jälle kotiga kaasa.

Lisaks tasub lasteaiast uurida, kas sportimiseks on vajalikud eraldi riided. See on ilmselt olulisem tüdrukute puhul, kes on ehk rühma tulnud kleidikesega, millega pole jällegi mugav sporti teha. Mõnes kohas tehakse sporditundi paljajalu, mõnes kohas jalatsitega.

Mõnes lasteaias on ka ujumistunnid. Siis on vajalikud veel ujumisriided (müts), rätik, basseini juurde minekuks sobilikud jalatsid (näiteks crocsid) ning kapuutisiga hommikumantel. Pane tähele, et igas lasteaias on oma kord ning mõnes kohas riietutakse ümber alles ujula ruumides, seega on vajalik hoopiski kapuutsiga dressipluus, kott vahetusriietele jne).

Lasteaia riietus õues

Välisriided peaksid olema ilmastikule vastavad. See tähendab, et, kui on väga palav, siis võimalikult vähe ja heledates toonides riideid. Kevad-sügisriided võiksid olla aga vettpidavad. Väga vihmaste ilmadega ehk isegi kummiriided, muidu on tänapäeval päris mugavad sohtshell riided. Talvel paksem kombe, mis ei pea olema vihmakindel, küll aga soe ja tuulekindel.

Kuna paksemad õueriided on reeglina sünteetilised ja töödeldud niiskust hülgama, on eriti oluline, et keha vastas oleks loodusliksust materjalist riided. Soojema ilmaga puuvillased pluusid ja püksid ning jahedamal ajal näiteks meriinoriided. Puuvillaste sokkide peale võiks külmemal aastajal panna villased sokid.

Lasteaias peab lapsel olema praktiliselt aasta läbi peakate. Suvel sobib kõige paremini nokaga pearätt või nokamüts, mis kaitseb ka silmi tugeva päiksekiirguse eest. Kevadel ja sügusel kahekordne puuvillane müts või nokaga paksem müts ning külmemal aastaajal tuukrimüts. Kui laps tuukrimütsiga üldse läbi ei saa, tuleb eraldi soetada ka sall.

Kindaid võiks alati olla mitu paari, sest need kipuvad ikka märjaks saama. Kindlasti eelistada labakindaid kui laps veel sõrmkindaid ise kätte panna ei oska.

Võimalusel  varu lapsele ka lisa kombekas või jope ja pükste komplekt. Seda seetõttu, et porisel ja märjal aastaajal ei ole riided õhtuks kunagi kuivad ja puhtad. Siis saab panna varu riided selga siis kui olemasolevad järgmiseks paevaks ära ei kuiva. Kui peate kuhugi veel peale lasteaeda minema, siis tuleks vahetuskompekt kohe lapsele järele minnes kaasa võtta. 

Muud lasteaiaks vajalikud asjad

Lisaks riietele peab lasteaia tarbeks varuma erinevaid jalatseid. Välisjalatsid vastavalt aastaajale (tossud/tennised, kummikud ning talvesaapad) on lapsel niikuinii olemas. Lisaks tuleks soetada ka siseruumides kantavad mittemääriva tallaga jalatsid.

Sõimerühmas meil siseljalatseid vaja ei olnud, küll aga suuremate laste rühmas. Meile soovitati sandaale, et osa jalast oleks lahti ja saaks hingata. Sellisel juhul tasub aga mõelda, et kui lapsel tuleb mõni pidulikum üritus lasteaias tulemas, siis sandaalid ei pruugi sobida ja vajalikud on ka pidulikumad jalatsid. Üldiselt kehtib ka jalatsitega see loogika, et need võiks olla lihtsast jalga pandavad ja võimalusel krõpsuga kinnitatavad.

Kui lapsel on pikad juuksed, võiks kotis/kapis olla kamm, tüdrukutel ka patsikummid. Mõnes lastaias on vajalik ka oma väike rätik, põll, joogitops ja taskurätid. Sõimes mähkmed.

Üldiselt lubatakse lasteaeda võttaka lapse lemmik kaisukas. 


Ilusat lasteaia teed armad pered!

Tervitades
Evelyn
kahe lapse ema ja Helg tegevjuht

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

SULGE
Add to cart