fbpx
kuidas riietada last kevadel

Lasteaialapse riietamine kevadel

Lapse immuunsuse tugevdamisel mängivad rolli mitmed olulised nüansid nagu õues viibimine, toit ja stress, aga ka õige riietamine. Liiga palju pole hea ja liiga vähe samuti mitte! Selles blogis selgitan sulle, millele pöörata riietumise juures tähelepanu, kui ilmad lähevad soojemaks, aga külm tuuleke võib veel siiski liiga teha.

ÕIGE MÜTS (JA SALL)

Alustame mütsist, nii nagu õueriideid tehakse hingavast, kuid niiskuskindlast materjalist, on ka mütsi puhul olulised esimene ja teine kiht. Igale ilmale on olemas sobiv materjal ja kvaliteetse mütsi tunned ära järgmiste tunnuste järgi:

  • Müts on sobivast materjalist ehk vastab ilmastikuoludele. Materjal hingab ja venib (orgaaniline puuvill) ning vooder hoiab sooja ja juhib niiskust kehapinnalt eemale (meriinovillane vooder). Sügisel, kui ilmad lähevad järjest külmemaks võiks topletpuuvillase mütsi vahetada meriinosvoodriga mütsi vastu ning nüüd kevadel vastupidi. Praegu on juba topelt puuvillase mütsi aeg käes. Edasi on juba maitse küsimus, kas eelistada ühevärvilist või kirjut, komplektis koos salliga või hoopis tuukermütsi.
  • Müts püsib hästi peas ehk ka suurima rahmeldamise puhul ei kao see kus seda ja teist. Siin saadki läbi mõelda, kas pigem tasuks võtta tuukermüts, kus kael ei jää paljaks või müts ja sall eraldi, sest osa lapsed tunnevad tuukermütsiga ennast kuidagi ahistatult.
  • Kaitseb silmi ehk kui lapsele sobib, siis võib ka nokaga mütsi vaadata. peaasi et nokk ei oleks liiga suur, et see hoopis vaatevälja segama ei hakkaks ja lapsele ohtlikuks ei muutuks. Helgi valikus on nii nokaga kui nokata tuuker- ja tavalised mütsid. Vaata kogu valikut siit.
  • Kui ilm nüüd soojemaks läheb, siis võib vaadata juba ka ühekordsete nokamütside ja nokarätikute ja peapaelade poole. Nokarätik tüdrukutele oli meil eelmise kevad-suve hitt, sest see kaitseb last liigse päikesekiirguse eest, kuid samas on mõnusalt õhuke.

JA RIIDED

Kuigi esialgu võib tunduda, et õigesti riietumine on keeruline, siis tegelikult on vaid paar põhitõde, mis tuleks teada. Sel ajal, kui meie seisame ja külmetame, turnivad, ronivad ja jooksevad lapsed ringi, mistõttu pane aktiivselt liikuvale lapsele üks kiht vähem riideid kui endale.

Kihtidest veelgi olulisem on õige materjal ja toimiv lõige. Puuvill jaheda ilmaga esimese kihina ei ole hea valik, kuna see ei juhi higistades niiskust kehapinnalt eemale ja muutub niiskena naha vastas külmaks. Niiske ja külm rõivas põhjustab külmatunnet. Just sel põhjusel eelista 10 ja vähema soojakraadi puhul alati esimese kihina meriinot, kuna see hoiab soojust ja reguleerib kehatemperatuuri. Õige lõige omakorda annab kindlustunde, et külm ja tuul ei pääse kusagilt sisse. Meie valikus on olemas ka õhukese puuvilla ja meriinovaadriga dressid, mis on jahedamal ajal täielik MUST BE.

Kui õues on juba üle 10 kraadi, siis võib aga edukalt juba ka puuvillaseid riideid vihmariiete all kanda. Hästi sobivad selleks näiteks meie retuusid nii poistele kui tüdrukutele. Nii ei jää vihmariiete alla liiga palju materjali ja laps saab ennast mugavalt liigutada. Kuigi poisid tavaliselt retuuse ei eelista, siis meie poiste lõige ja poiste mustrid panevad nad kindlasti meelt muutma:)

     

PEALISRIIDED, KINDAD JA JALATSID

Nii nagu aluskihtide puhul, tuleb ka pealisriiete, kinnaste ja jalatsite osas jälgida konkreetet päeva ja ilma. Tuulega ja vihmaga tugevama kaitsega riided ja kindad, kummikud. Soojema ilmaga kergemad pealisriided ning õhukesed kindad, tossud. Kindlasti ma ei soovita kummist pealisriideid ja kummikuid päisepaistelisel päeval, sest siis hakkab lapsel ikka eriti palav.
KOKKUVÕTTEKS
Et enda ja lasteaia õpetajate elu lihtsamaks teha eelista alati riideid, mida laps on võimeline vähemalt osaliselt ise selga panema. Näiteks võib tuukermüts olla parem valik kui sall ja tavaline müts, pealtega tossudele eelista krõpsudega tossusid. Retuuse võib olla mugavam jalga panna kui sukkpükse ning meriinovoodriga dressipükste puhul tuleb pükse vaid üks kord jalga tõmmata:) Kui need asjad läbi mõtled, on sul endal, õpetajal ja lapsel ka kergem.
Edu väikeste marakrattide kasvatamisel!
Evelyn
Kahe lapse ema ja Helg tegevjuht

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

SULGE
Add to cart