fbpx
Millised riided valida vastsündinud beebile?

Millised riided valida vastsündinud beebile?

Paljud esmakordsed emad on kimpus küsimusega, millised riided valida vastsündinud beebile?

Tegelikult võib see küsimus olla päevakorral ka mitmenda lapse emal, kui eelmise beebi sünnist on tükk aega möödas:) Küsisin mitmetelt emadelt nõu ning saame mõnda asja soovitada!

Materjal

Eelista võimalusel puuvilla. See on kvaliteetsetest materjalidest kõige soodsam ning parim. Väikeses sisalduses võib puuvillakangas olla ka elastaan. See aitab kangal venida ja laste, eriti beebi riiete puhul, on venivus eeliseks. Olen märganud, et isegi kiirmoe ketid kasutavad juba tihti Oeko-Tex sertifikaadiga kangast, mis tähendab, et see on ohutu ka beebidele. Seega otsi sellist märki:

Muidugi on ka igasuguseid uusi ja põnevaid alternatiive puuvillale. Näiteks bambus, villa ja siidi selgu jms. Need materjalid on aga oluliselt kallimad. Kui sul taaskasutuse vastu midagi ei ole, võid leida selliseid tooteid ka teiselt ringilt. Lapsed võivad ruttu oma suurusest välja kasvada ja nii võib taaskasutsest saada peaaegu uusi riideid oluliselt soodsama hinnaga.

Kindlasti soovitame Eesti kliimas beebidele ja väikelastele meriinovillast riideid. Ka need on puuvillariietest oluliselt kallimad, kuid lapse keha soojas hoidmises on need asendamatud. Lisaks on meriinoriided kerged ja ei ole nii torkivad, nagu näiteks lambavillast riided. Üks asi, mida aga meriinoriiete puhul tähele panna on see, et nende vale hooldus võib vähendada oluliselt villa häid omadusi. Seega, kui soetad meriinoriideid taaskasutusest, siis ole selleks valmis ning ära maksa nende eest uueväärset hinda.

Riided

Vastsündinud beebile muretse kindlasti eest avatavad bodyd (nimetatakse ka hõlmikbodyks). Pisikese pea ja kael on veel nii õrnad, et üle pea tõmmatavaid bodysid on ebamugav kasutada. Meie bodyd on jalgade vahelt ka topelt trukkidega ning varrukate otsas on pikad soonikud, mida alguses saab tagasi keerata. Nii saab seda toodet pikemalt kasutada.

hõlmikbody

Tudukombed ja toakombed. Väga mugav pisikese beebi puhul, kes kodus tegelikult muud ei pruugi vajadagi. Erinevad emad eelistavad erinevaid mudeleid. Näiteks on olemas kinniste ja lahtiste jalaotstega mudelid. Ka käte puhul on näiteks osa meie kombedel pealekeeratavad otsad. Need on mugavad, sest nii pole sokke vaja ja just öösel ei pea muretsema, et lapse jalad võivad paljad olla. Teisalt kasvab lapse kinniste jalaotstega kombest kiiremini välja. Lahtiste jalaotstega kombe võib alguses olla ka suurem ja soonikuosad saab tagasi keerata.

Veel peaks kombe puhul jalgima, kas see avaneb lukuga või trukkidega. Lukuga mudel avaneb reeglina kas jalgevaheni või ühele jalale ja sellega on rohkem tegemist, et mähkmevahetuseks pepu kätte saada. Samas on lukuga kombet oluliselt hõlpsam avada ja sulgeda. Trukkidega mudeli puhul tuleks eelistada sellist, mille puhul saaks jalad kätte nii, et ülevalt ei pea kombet avamagi. Selleks peaks trukid avanema mõlemale jalale. Näiteks kõik meie trukkidega kombekad avanevad nii, et mõlemad jalad saab korraga välja võtta.

riided enneagsele

Soovitame väga ka sipupükse, mille jalaotsad on kinnised ja keskosas on pehme soonik. Nii ei olebeebil kõhu piirkonnas ebamugavust. Laia soonikuga saab soetada ka alt avatud pükse juhuks kui sipupüksid ei meeldi.

rohelised poiste siputuspüksid

Kindad, papud, müts ja sallike

Vastavalt aastaajale võiks beebil olla ka paar puuvillast mütsikest. Suvel või tuppa võiks varuda ühekordse mütsi. Vastavalt aastaajast võiks olla õue tarbeks kas kahekordne puuvillane müts või talvel paksem müts.

Kui beebi sünnib natuke jahedamal ajal, võiks olla lapsel pealekeeratavate otstega kahekordne hingav kombe.

Pealekeeratavad otsad tähendavad seda, et soonikud käte ja jalgade otstes saab keerata peale, ehk katta käed ja jalad vajadusel taskukestega ningtagasi keerates saab taas käed ja jalad paljastada. See on hea seetõttu, et nii pole vaja vastsündidu beebile kindaid ja papusid üldse pannagi. Väga mugav näiteks autosõitudel, poes jne. Muidugi võib alati soetada ikkagi eraldi ka kindad ja papud ning nende puhul saab jällegi vastavalt aastaajale valida, kas kahekordsest puuvillast või meriinosisuga. Mina ostsin tuppa ka ühekordsed kindad, kuna kartsin kangesti, et lapseke kriimustab ennast, kuid tegelikkuses mul neid eriti vaja ei olnud.

Talvisel ajal tuleks veel soetada ka paksem ilmastikukindel kombe. Kuna vastsündinud eebidele on üsna raske tuukermütsi pähe panna, tuleks ilmselt soetada ka mugavasti eemadatav sallike.

Tekid, kaisukas ja kandelina

Veel võiks mõelda sellele, kas lapsel on olemas tekikesed, mida toas peale panna ning mida saab igale poole kaasa võtta. Väga mugav on väike kahekordne tekike, mis mahub kotti ja mida saab panna alla võõrsil olles, mähkides jne. Samuti võib mõnel beebil vaja olla tekikest, mille sisse laps magades mähkida. Osa vastsündinuil on hästi tugev nn “Moro” refleks, mistõttu nad kipuvad oma käsi vehkima ja ajavad ennast sellega üles. Abi võib olla õrnalt tekikesse mähkimisest, kuid soovitame selleks kasutada ühekordset õhukest puuvillast tekikest, et vältida lapse ülekuumenemist. Ka võib aidata sissemähkimine siis, kui lapseke on juba natuke suurem ning taaskord väga rähklema kipub.

Mõnele beebile pakub turvatunnet kaisukas. Eriti tore, kui ema seda enne lapsele andmist kanatuke aega enda põues hoiab, sest siis on kaisukal ka tuttav emme lõhn juures.

Ja mõnele emmele ja lapsele sobib väga ka kõhul kandmine. Aitab toidu tagasiheidet vähendada, krooksutada allaneelatud õhk välja, mis omakorda vähendab gaaside ohtu. Kandelinade ja kandekottide kohta maksaks lausa eraldi uurida, kuna näiteks meie pakutav trikoolina sobib pigem just väikesele beebile, kuid võib vajada varasemat kogemust, et laps venivas kangas siiski õigesti kõhule siduda.

Ilusat kooskasvamise aega armsad emmed!

 

Miks eelistada Helg brändi

1) Helg kasutab vaid Öko-Tex kangast, et oleks sobilik ka kõige pisematele beebidele;
2) tegumoes on järgitud praktilisust ja ilu;
3) eestimaine.

Kas on oluline mugavus, ilu, praktilisus või kõik kolm tingimust?

HELG rõivabränd pakub uuele beebile riideid, mis vastavad eelnevalt nimetatud kolmele tingimusele.
1) mugav beebile selga panna;
2) värvid ja mustrid on ilusad;
3) praktiline riideese: bodydel pikendatav alumise osa (kahese trukireaga), pükstel ja pika varrukatega bodydel on võimalik sooniku osa tagasi keerata, nii on tootel pikem kasutusaeg.

Helg riietest leiab omale sobiva nii poisiklutt kui ka tüdrukutirts. Suurusest alates 44-kuni 110cm.

1 kommentaari

  1. Minu ja lapse lemmik riided! Väga heast materjalist ja mugavad seljas nii endal kui ka lapsel. Soovitan!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

SULGE
Add to cart